Future Talks #7: Werkt ons werk nog?

Waag Futurelab Talks

Future of Work te gast bij Waag!

Hoe kunnen we een toekomstige samenleving duurzaam en inclusief maken en welke rol spelen kunstenaars en ontwerpers hierin? Over deze vraag spreken we vooraanstaande makers in de programmareeks: Future Talks. In deze 7e editie kijken we naar ons werk. Want werkt ons werk nog wel?

Toegang is gratis.

Er loopt iets goed scheef in ons werkende leven. We worden steeds productiever, maar hebben tegelijkertijd steeds minder tijd. We zijn druk, maar waarmee? Onze productievere arbeid leidt daarnaast niet altijd tot een betere toekomst voor mens en planeet, maar werkt dat soms juist tegen. In deze editie van Waag Future Talks gaat Tabo Goudswaard (Sociaal Creatieve Raad) in gesprek met experts, ervaringsdeskundigen en mensen die het roer om hebben gegooid, om uit te vinden hoe een ontwerpende aanpak kan bijdragen aan oplossingen voor deze opgave. Van bullshitjobs tot B-corps, hoe zorgen we ervoor dat de banen waar we onze schouders onder zetten, ook bijdragen aan een betere samenleving?


Sprekers

• Michiel Zonneveld is journalist en schreef het boek Plan van de Arbeid waarin hij, net als het gelijknamige plan uit 1935, een achterhaald economisch systeem blootlegt, met een pleidooi voor een vervangend groot samenhangend plan voorwaarts. Een plan dat het kapitalisme aan nieuwe regels en richtlijnen moet onderwerpen. 
• Olga Mink is artistiek directeur en curator van Future of Work: een hybride platform voor artistiek onderzoek en co-creatie. Future of Work brengt nieuwe samenwerkingsvormen en duurzame strategieën rondom werk en economie tot stand. Aan de hand van visies en verhalen stimuleert ze dialoog over hoe de economie eruitziet wanneer een gezond ecosysteem en een rechtvaardige samenleving de uitgangspunten zijn.
• Najah Aouaki is econoom en stedelijk strateeg die streeft naar een inclusieve stad. Ze ontwikkelt strategieën, concepten en projecten om de huidige ideeën over de economie en de manier waarop we onze toekomst voorstellen uit te dagen. Van het initiëren van culturele projecten en het organiseren van gemeenschapsinitiatieven tot het ontwikkelen van strategisch beleid.
• Denise Harleman is oprichter, kwartiermaker en projectleider van Collectief Kapitaal. Vanuit een beweging van gemeenschap poogt Collectief Kapitaal de dagelijkse beoefening van ongelijkheid om te buigen naar een samenleving van radicale gelijkwaardigheid. In haar eerdere werk als dramaturg, creatief producent en zakelijk leider werkte Harleman aan projecten die uitdagen om te kijken naar wat er niet klopt in de wereld, door de kunst het alternatief te laten verbeelden.
• Alev Kutluer is theatermaker en mede-oprichter van de theatergroep en productiehuis De Vlammende Eend. Samen met Christine Otten en Tina Krikke maakte zij de voorstelling Onder de rook van de Hoogovens. Deze voorstelling werd opgevoerd voor de poort van het terrein van Tata Steel. Het stuk onderzocht welke invloed de staalfabriek heeft op de levens van verschillende groepen mensen: van arbeiders tot omwonenden en milieuactivisten. Met als doel een dialoog te starten in een verhard debat.