Lancering ‘Fair Jobs’

Het eerlijkste uitzendbureau van Nederland?Tijd: 13:00-18:00 uur

Kunstruimte Willem Twee
Boschdijkstraat 100
’s-Hertogenbosch.

Deelname op uitnodiging. Interesse? Stuur een email naar fairjobs@fairwork.nu en vertel waarom je aanwezig wilt zijn.

Programma

13:00 uur · Ontvangst met inlooplunch.

13:30 uur · Film Fair Jobs (2022), eerste scène.

13:45 uur · Aankomst eerste uitzendkrachten van Fair Jobs: Boris en Isa uit Bulgarije.

14:00 uur · Introductie Fair Jobs als publiek experiment.

14:15 uur · Werksessies, deelthema’s: Wonen / Rechten en plichten uitzendkrachten / Verantwoordelijkheid werkgevers / Misstanden.
15:00 uur · Pauze, bezoek tentoonstelling Future of Work.

15:30 uur · *Werksessie: Hoe kan Isa veilig, gezond en eerlijk leven en werken in Nederland? Deelnemers worden tijdens deze sessie op video vastgelegd. Het gefilmde materiaal is de basis voor de tweede scène van de film Fair Jobs.

16:30 uur · Plenaire afsluiting, gevolgd door borrel / hapjes.*Engelstalig.


Flexibele contracten, slechte huisvesting en gebrek aan informatie; EU-burgers die als uitzendkracht in Nederland werken maken te vaak misstanden mee. Dat moet anders, zeggen Klaas Burger (Academie voor Beeldvorming) en Francien Winsemius (FairWork). In de dagelijkse praktijk ziet FairWork de kwetsbare positie van EU-burgers die hier als uitzendkracht werken: onzeker werk, hieraan gekoppelde huisvesting, gebrek aan informatie en zelfs seksuele intimidatie. ‘Al jaren staan dezelfde uitzendbureaus in de top vijf van bedrijven waarover we klachten krijgen,’ zegt Winsemius.FairWork
voert gesprekken met overheid en bedrijfsleven en agendeert de problemen via media: dit heeft geleid tot kleine verbeteringen. Winsemius: “Maar we zoeken naar echte verandering. Als je hetzelfde blijft doen, krijg je hetzelfde resultaat. Daarom gooien we het nu over een andere boeg.” FairWork en de Academie voor Beeldvorming onderzoeken of en hoe het eerlijker kan in de uitzendbranche. Burger: “Fair Jobs is een publiek experiment, de start van een beweging die werkt aan eerlijk uitzendwerk. Binnen het project testen we wat er gebeurt als je de belangen van de uitzendkrachten centraal stelt. We gaan dit proces nauwkeurig documenteren en publiek maken. Zo willen we begrijpen waarom misstanden zo gangbaar zijn in Nederland. En: hoe kan het dan beter?”.

Event in samenwerking met Academie voor Beeldvorming & FairWork.