Reverse Economy

In samenwerking met Lectoraat Nieuwe Economie Avans Hogeschool en Rabo Art Lab.



Tijd: 19:00-21:00 uur

Kunstruimte Willem Twee

Boschdijkstraat 100

’s-Hertogenbosch

Programma

De economie is de huishouding van de aarde die we samen voeren. In de afgelopen decennia is de economie steeds centraler komen staan in ons denken en handelen. Alsof de economie ons vormt in plaats van andersom: dat onze waarden, verlangens, cultuur, ecologie en politiek de economie vormgeven. Hoe kunnen we dat omdraaien? Hoe kunnen we beginnen bij wat we nodig hebben, wat de aarde en andere soorten nodig hebben? Hoe kunnen we toewerken naar een economie die recht doet aan relaties, de aarde en al het andere waar we van houden en waarde aan hechten?



Verschillende sprekers geven ieder vanuit een eigen perspectief hun ideeën waar te beginnen als we een economie willen die ons dient in plaats van vormt. Onderzoeker Rutendo Ngara belicht het onderwerp vanuit de Zuid-Afrikaanse inheemse visie en kennis, waarin de relatie met de voorouders, de natuur en het heilige centraal staan. Pascale Gatzen, mede-initiatiefnemer van het Linen project, zal spreken over hoe het Linenproject de economie laat draaien. Kunstenaar Yazan Khalili zal spreken over blockchain als manier om onze economie te collectiveren. Aansluitend gaan de sprekers met elkaar, Klaas Burger en Godelieve Spaas in gesprek over de Reverse Economy. Dit gesprek wordt opgenomen en is de tweede aflevering van de podcast serie De Tussenruimte live, het vervolg van De Tussenruimte.



Dit hele programma is in het Engels.



Pascale Gatzen is mede-initiatiefnemer van The Linen project. The Linen Project onderzoekt en werkt aan het reactiveren van de economische levensvatbaarheid van kleinschalige lokale vlasteelt en linnenproductie in Nederland. The Linen Project is een dynamische omgeving voor onderzoek en productie dat alle stadia van de vlas- en linnenproductie verenigt. Het project benadrukt de waarde van onze natuurlijke, sociale en culturele hulpbronnen. The Linen Project wil de economie herstellen als een sociaal, ecologisch en cultureel domein en zo nieuwe ecosystemen in werking stellen. The Linen Project heeft een al-doende-lerende aanpak, en wil socio-economische patronen en gedrag richting een economie gebaseerd op de commons en commoning versterken.



Rutendo Ngara
is een onderzoeker van inheemse kennissystemen (ZAF). Ze is een Afrikaanse Indigenous Knowledge Systems beoefenaar en trans disciplinair (wiskunde, techniek, socio-economie, modeonwerp en gezondheid) onderzoeker. Zij werkt op het kruispunt van wetenschap, cultuur, kosmologie en brengt verschillende paradigma’s van genezing samen. Ze heeft een passie voor het weven van kunst, wetenschap en spiritualiteit op weg naar genezing van het ‘Collectieve’ en herstel van het ‘Geheel’.



Yazan Khalili
is architect, beeldend kunstenaar en cultureel producent en maakt deel uit van The Question of Funding, een groeiend collectief van culturele producenten en gemeenschapsorganisatoren uit Palestina. Als kunstenaar en promovendus aan de School of Cultural Analysis (ASCA), UvA werkt hij aan een blockchain-technologie (Dayra) waarmee gemeenschappelijke economische waarde kan circuleren zodat gemeenschappen de waarde van hun lokale hulpbronnen kunnen meten en uitwisselen zonder dat daar geld aan te pas komt. Zijn werk heroverweegt de financiële economie en onderzoekt hoe dat de culturele productie in Palestina en de wereld kan veranderen.


Documentatie

Bekijk de hele collectie op Flickr.