Podcast | Van wie is de economie?

Welkom bij onze nieuwe radio uitzending! Van wie is de economie? is een nieuw platform dat de relatie onderzoekt tussen mens en economie met als doel het onderwerp beter te begrijpen. Het stelt visies en verhalen voor om dialoog te stimuleren over hoe de economie eruitziet als onze behoeften ondergeschikt worden aan de eisen voor een gezond ecosysteem en een rechtvaardige samenleving.

Podcast

Aflevering #1

We beginnen deze nieuwe radioshow op vrijdag 13 mei om 15 uur met Sam de Muijnck (hoofdeconoom bij #OurNewEconomy). Sam publiceert over nieuwe economie en welke investeringen overheden het beste kunnen doen vanuit een duurzaam perspectief. Hij schreef eerder mee aan het boek Thinking like an economist? (2018). Samen met Joris Tieleman schreef hij in 2021 het boek Economy Studies: een beter voorstel voor ons economie-curriculum. Daarnaast is hij breakdance docent en hip-hop artiest en was hij voorzitter van Rethinking Economics NL.

Voortbouwend op eerdere projecten over economie, brengen Godelieve Spaas en Olga Mink, hun expertise binnen onderzoek, economie, storytelling, design en kunst samen, om voorbeelden en praktijken te presenteren en te onderzoeken. Dit doen ze door live het gesprek aan te gaan met mensen die zich inzetten om die economie onder de loep te nemen of te veranderen. We gaan op zoek naar nieuwe handelingsperspectieven samen met publiek, burgers, kunstenaars, ontwerpers, bedrijven en wetenschappers.


Podcast

Aflevering #2

Luister naar de tweede editie van de radioshow Van wie is de economie? waarin Godelieve Spaas en Olga Mink in gesprek gaan met kunstenaar Klaas Burger over zijn project Fair Job Agency in samenwerking met Future of Work Foundation en Fair Work. In deze radioshow vertelt Klaas hoe de beeldvorming in het systeem niet (meer) overeenkomt met onze daadwerkelijke leefwereld. Volgens Klaas is de eigenlijke avant garde niet de culturele elite, maar degenen die leven in het vacuum van onze systemen. Zij produceren namelijk de kennis die nodig is om te leven voorbij deze systemen. In zijn project Fair Job Agency bekritiseert Klaas Burger de structurele uitbuiting van met name Oost-Europese arbeidsmigranten in Nederland en presenteert daarom zijn nieuwe plan om een coöperatief uitzendbureau op te richten als antwoord op de structurele ongelijkheid in ons economische systeem.