Perhutana: Laten we samen het bos bevrijden! (Engels)

In deze presentatie worden geïnteresseerden uitgenodigd om deel te nemen aan de ontwikkeling van het collectieve bos genaamd Perhutana, een baanbrekend project dat traditionele methoden voor het verwerven van onroerend goed verstoort door land te verkopen met als specifiek doel de oprichting van een collectief bos. Hierdoor daagt het project het heersende kapitalistische economische systeem uit. 


Dit initiatief grijpt in voordat multinationals land kunnen verwerven voor de bouw van grote fabrieken in Jatiwangi. Ze doen dit door het land van lokale bewoners te kopen en het vervolgens te verkopen als percelen van 4x4 vierkante meter, met als uiteindelijk doel om het om te vormen tot gebruikelijke bossen. Een beperkte hoeveelheid Perhutana-percelen is beschikbaar voor aankoop tijdens het evenement.

Deze presentatie vindt plaats in het Werkwarenhuis van 14:00 tot 15:30 uur. Deelname aan de workshop kost 5,00 euro. 

Perhutana is een initiatief dat streeft naar de oprichting van een collectief bos door gebruik te maken van de methoden voor onroerendgoedverwerving die doorgaans worden toegepast door vastgoedbedrijven. Het essentiële verschil ligt in het doel: terwijl vastgoedbedrijven doorgaans land verkopen aan particulieren voor woningbouw, appartementen en soortgelijke doeleinden, verkoopt Perhutana land aan individuen met als bedoeling een bos te creëren. 


Perhutana is een project dat is ontworpen om het kapitalistische economische systeem uit te dagen en maatschappelijke gemeenschapsproblemen aan te pakken. Voordat multinationale bedrijven land verwerven voor de bouw van grote fabrieken in Jatiwangi, grijpt Perhutana in door het land van de lokale bevolking te kopen. Vervolgens wordt het land verkocht in de vorm van percelen van 4x4 vierkante meter, die later worden omgevormd tot inheemse bossen.


Het Bersama Collective is een groep kunstenaars, musici en filmmakers van Indonesische afkomst die in Nederland en Zweden wonen. Ze zijn onlangs een samenwerking gestart met Jatiwangi Art Factory, het Indonesische kunstcollectief gevestigd in West-Java, om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om een collectief bos op te richten, gebruikmakend van een artistieke en culturele benadering om ideeën en bewegingen te ontwikkelen. In deze samenwerking begonnen ze vrienden en kunstenaars met elkaar te verbinden, en vormden zo een project gebaseerd op het delen en uitwisselen van creatieve strategieën voor hun gezamenlijke doel: manieren vinden om het bos te beschermen.


Tijdens deze presentatie zullen kunstenaars en onderzoekers van zowel Jatiwangi Art Factory als het Bersama Collective hun initiële onderzoek bij Perhutana delen aan de hand van korte video's, optredens en presentaties. Ze nodigen geïnteresseerde partijen uit om bij te dragen, deel te nemen en samen te werken aan de ontwikkeling van het collectieve bos dat Jatiwangi Art Factory nastreeft. Bovendien zullen er tijdens het evenement beperkte hoeveelheden percelen van 4x4 vierkante meter van Perhutana te koop zijn. 


Laten we samen het bos bevrijden!

Meer informatie over het project: https://perhutana.id


Event hosted by

Arie Syarifuddin

Arie Syarifuddin (1985, Indonesië), ook bekend als Alghorie, is verbonden als kunstenaar, curator, cultureel producent, ontwerper en directeur van de afdeling Artist in Residence bij het kunstenaarsinitiatief Jatiwangi Art Factory in het dorp Jatiwangi in West-Java, dat het grootste productiecentrum voor dakpannen van Indonesië is. Opgericht in 2005, is Jatiwangi Art Factory (JaF) een gemeenschap die hedendaagse kunst en culturele praktijken omarmt als onderdeel van het lokale levensdiscours in een landelijke omgeving. Het herontwerpen, hacken, waarde geven aan gewone dingen, onderhandelen tussen fictie, dromen, realiteit, het dagelijks leven en de intersectie van historische interpretatie zijn de belangrijkste kenmerken van Arie's werk.

Joardi Meyer

Joardi Meyer is een Nederlandse filmmaker van Indonesische afkomst. Na zijn studie Industrieel Productontwerp begon hij verschillende soorten videoproducties te maken, voornamelijk evenementenvideo's en documentaires. Hij maakt ook deel uit van de "Edwin Meyer Foundation", die zich toelegt op onderzoek in de strijd tegen kanker.


Francesca Vincentie

Met Indonesische en Nederlandse roots onderzoekt Francesca sinds 2017 verschillende erfgoederen uit Zweden, Nederland en Indonesië door middel van storytelling en muziek. Ze richt zich op "hoe koloniale geschiedenis in deze landen de identiteit, artistieke expressie en het gevoel van verbondenheid van mensen heeft beïnvloed." Ze heeft een bachelordiploma in muziek en heeft uitgebreide ervaring met artistieke uitwisselingen. Sinds 2020 woont en werkt ze in Den Haag. Ze schrijft haar teksten in het Zweeds en haar muziek is een mix van pop en Zweedse volksmuziek, met invloeden van elektronische muziek en Indonesische gamelanmuziek.


Sacha Celine Verheij

Sacha Celine Verheij (zij/haar), geboren in 1996, is een Nederlandse lesbische fotografe, schrijfster, spoken word-artieste en ontwerpster met Surinaams-Molukse roots. Met een bachelor in Humanistiek en een master in Gender & Diversiteit specialiseert ze zich in onderwerpen als geestelijke gezondheid, rouw, culturele identiteit, seksualiteit, diversiteit en inclusie. Momenteel bouwt ze aan een non-profit stichting genaamd Bersama Collective, werkt ze aan een spoken word-album met Full Circle en maakt ze deel uit van DPG Media Traineeship Journalistic Talent 2023. Ze is ook hoofdredacteur van Skin Mutts Magazine, heeft een podcast over verbondenheid genaamd Wilde Warboel en is fotografe voor het Dutch Diversity Charter.