Maurits in 't Veld is filosoof en historicus, en werkt als leraar in het voortgezet onderwijs. Hij publiceerde vorig jaar Idealisme heeft de toekomst. Essay over het algemeen belang.
"Wat mij betreft is dit geen tijd voor optimisme. We zijn de aarde tot last, zie de klimaatrampen en het verlies van biodiversiteit. Geweld, onderdrukking en ongelijkheid verjagen mensen die elders steeds minder welkom zijn. In eigen land stootte de rijksoverheid taken af en toont zich nu onmachtig om dringende problemen aan te pakken, terwijl zij als ze wél optreedt, brokken maakt, zoals bij de Toeslagenaffaire of de corona-lockdowns. In soms grimmige verdeeldheid weten we niet bij wie het algemeen belang nog in goede handen is. Het valt niet mee om hieraan een zonnige kant te ontdekken.
Dan is optimisme toch juist nodig, zullen sommigen zeggen. Immers, oog in oog met al die misstanden is pessimisme het láátste wat we nodig hebben. Pessimisten zijn de beste stuurlui aan wal. Pessimisme maakt slap. Hoop doet leven. Maar de onaantrekkelijkheid van pessimisme maakt optimisme niet aanvaardbaar genoeg. Optimisme reikt ons een roze bril aan. Het laat ons vertrouwen op het huidige systeem, de huidige koers. Zulk vertrouwen moet verdiend worden maar daarvoor gebeuren er teveel verschrikkelijke dingen in de wereld. Moeten we niet eens kritisch kijken naar onszelf en onze manier van leven? We hebben vaak een aandeel in het ontstaan van onze problemen (zoals klimaat- en coronacrisis). Een blik in de spiegel zou dat eigen aandeel kunnen helpen herkennen. Optimisme lijkt slim maar leidt snel tot naïviteit.
Hoe kunnen we hoop houden? Met idealisme. Idealisten zien namelijk het nut van zelfreflectie en systeemreflectie, in tegenstelling tot veel optimisten. Idealisme betekent inzet voor een ideaal. Idealisten komen in beweging en zijn bereid om hun gewoontes te veranderen, als dat nodig mocht zijn voor het algemeen belang. Daarentegen heeft een optimist te weinig zorgen om zich in te zetten voor een betere wereld. Met mijn lezing op 12 oktober wil ik idealisten een hart onder de riem steken, juist als het gaat om economie-onderwijs. Mijn hoop is dat idealen, waarden en het algemeen belang weer centraal komen te staan in het publieke debat over de inrichting van ons land, inclusief onze economie."