Olga Mink

Naast haar rol als (artistiek) directeur en curator van Future of Work, is Olga ook Hoofd van de opleiding Interdisciplinary Arts (iArts) aan het Maastricht Institute of Arts (ZUYD). Ze werkt tevens als onderzoeker binnen de onderzoeksgroep 'Economy in Common' aan de Avans Hogeschool. Olga stelde meerdere boeken samen, waaronder 'Co-emerging Economies' samen met Reon Brand, dat economische perspectieven verkent in een wereld die meer dan alleen door mensen wordt beïnvloed. Olga's interesse ligt in kunst die trans-contextuele relaties blootlegt tussen objecten, mensen en systemen. Af en toe creëert ze zelf kunstwerken, zoals bijvoorbeeld 'Gaslighting', een gigantische neon installatie die permanent is geïnstalleerd op het dak van Restaurant Het Ketelhuis in Eindhoven, in samenwerking met Munne.


TE ZIEN TIJDENS EXPO VAN WIE IS DE ECONOMIE?

ECONOMY IS NOT MONEY

Wie bezit de economie? De grote bedrijven? De rijken en machtigen? Het financiële systeem? De banken? Komt het inderdaad allemaal neer op 'geld' wanneer we het over 'de economie' hebben? In dit neonkunstwerk zien we de woorden ECONOMY en MONEY afwisselen. Een combinatie die ons laat nadenken over de oorspronkelijke betekenis van het woord economie en de evolutie ervan door de geschiedenis heen.

Het woord ECONOMIE heeft oorspronkelijk haar wortels in het oude Grieks, afgeleid van het woord OIKOS, wat 'de verdeling van ons huishouden' betekent. Het concept OIKOS verwijst naar het beheren en organiseren van de hulpbronnen en taken binnen een huishouden, waarbij balans, rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid een cruciale rol spelen.

Echter, de betekenis van economie lijkt zich steeds meer te verschuiven naar een focus op 'de verdeling van ons geld'. Geld is tegenwoordig een middel geworden om vrijwel alles te kopen wat we willen, maar de huidige verdeling ervan is verre van eerlijk, transparant en rechtvaardig.

Ondanks dat de economie geen zero-sum game is, zien we de afgelopen decennia een groeiende ongelijkheid, waarbij steeds meer geld vloeit naar de rijkste 1% van de aarde, terwijl anderen met minder moeten rondkomen. De vraag is of we de definitie van de huidige economie kunnen loskoppelen van deze dominante focus op geld en de (ongelijke) verdeling van rijkdom?

Met dit kunstwerk pleiten de makers voor een bredere betekenis voor het concept economie, waarin we streven naar een eerlijkere verdeling van middelen. Hierbij gaat het niet alleen om het nastreven van een economie als middel voor gelijke (winst)verdeling, maar ook om aandacht te hebben voor het welzijn van al het leven op onze planeet. Alleen dan kunnen we een economie creëren die de behoeften van mens en planeet vertegenwoordigt en respecteert.

Project in samenwerking met Munne


LOCATIE