Verkenningstocht samen met leden van het collaboratieve architectuurcollectief ConstructLab.
Tijd: 11:00-16:30 uur (incl. bezoek Future of Work expositie). Start- en eindpunt: Kunstruimte Willem Twee, Boschdijkstraat 100, ’s-Hertogenbosch.
Bring your own bike, bring your own lunch.
Deelname is gratis, wel even aanmelden via peter@constructlab.nl (max. 20 deelnemers).
Tijdens deze verkennende sightseeing tour in ’s-Hertogenbosch, krijgen we de stad te zien door de bril van niet-hiërarchische assemblagelijnen. We bezoeken verschillende plekken in ’s-Hertogenbosch die vormen van productie en samenwerking bevragen. De tour eindigt om 15:30 bij Willem Twee, waar we de tentoonstelling Future of Work bezoeken. Het programma eindigt om 17:00 uur.
Werkend aan een project over collaboratieve economieën in ’s-Hertogenbosch, wil ConstructLab op informele wijze de stad verkennen op zoek naar experimentele vormen van samenwerking, productie en bewoning. Terwijl we de tour maken stellen we vragen die reflecteren op ons eigen gedrag als (beroeps)beoefenaars en mensen; Hoe kunnen we het proces van denken en produceren begrijpen wanneer de omstandigheden niet vooraf zijn ontworpen? Wanneer worden eenvoudige vormen van experimenteren dagelijkse rituelen? Wat gebeurt er wanneer agenten van rol veranderen? Welk soort gedrag resulteert in coöperatieve intelligentie?
ConstructLab is de beschrijving van een collaboratieve bouwpraktijk die werkt aan zowel kortstondige als permanente projecten. In tegenstelling tot het conventionele architecturale proces waarbij de architect ontwerpt en de bouwer bouwt, wordt bij ConstructLab de conceptie en de constructie van het project samengebracht. De ontwerper bouwt en ontwerpt op de werf. Het idee achter deze werkpraktijk is om een constructieve intelligentie in de materialen te herontdekken door op hetzelfde moment als we het materiaal hanteren ook een ontwerp te maken. Op de voorgrond staan low-tech en eenvoud. Het gaat niet om technische bekwaamheid, maar eerder om het vinden van een benadering met gezond verstand waarmee de bouwtechnieken door iedereen kunnen worden toegeëigend en gebruikt.
Bij ConstructLab gaat het meer om de aanpak dan om de methode van bouwen. Het werk van ConstructLab integreert duurzaam denken van concept tot realisatie. Projecten worden gemaakt met gerecycleerde materialen of voor tijdelijke projecten ontworpen en gebouwd met het oog op toekomstig hergebruik van de grondstoffen. In al haar projecten verbindt ConstructLab het creatieve met het praktische, denken en maken, en plaatst het project in een sociale, milieu- en tijdscontext.
Alexander Römer (Berlijn, Duitsland)
Architect, ontwerper en timmerman Alexander Römer studeerde architectuur aan de BTU Cottbus en studeerde af in 2005. Daarvoor doorliep hij een leerlingschap en een traditioneel reizend beroep als timmerman. Hij was lid van het in Parijs gevestigde kunstenaarscollectief EXYZT en werkte aan talrijke projecten, waaronder de Metavilla, het Franse paviljoen op de 10e architectuurbiënnale van Venetië in 2006. In 2012 richtte Römer het internationale design-bouwnetwerk Constructlab op, een laboratorium voor actieonderzoek, constructieve experimenten en interdisciplinaire creatie. De projecten van Constructlab ontwikkelen een praktijk van tijdelijk en participatief ontwerp en architectuur. Naast het leiden van talrijke internationale workshops en zomeracademies was Alexander Römer gastprofessor aan de UFG Linz in 2009, aan de ESAAA in Annecy (F) van 2010-2013, aan Burg Giebichenstein in Halle (D) in 2015, aan de UQAM in Montreal (CAN) in 2018 en aan de HFG Karlsruhe (D) in 2021. Sinds 10/2021 leidt hij de afdeling Raum & Design Strategien in Linz (A) Artschool als gasthoogleraar.
Peter Zuiderwijk (Den Haag, Nederland)
Opgeleid als grafisch ontwerper aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (BA in 1998) en Post st.-Joost in Breda, (MA in 2001) werkt Peter Zuiderwijk momenteel als multidisciplinair ontwerper, gesprekspartner en onderzoeker. Samen met zijn partner Karin Mientjes richtte hij in 2009 Collective Works op, een in Den Haag gevestigd samenwerkingsverband dat gespecialiseerd is in op onderzoek gebaseerd ontwerp. In 2014 sloot Zuiderwijk zich aan bij ConstructLab. Dit laboratorium voor actie-onderzoek, constructief experimenteren en interdisciplinaire creatie is operationeel in heel Europa en heeft momenteel associaties in Berlijn, Bern, Toulouse en Gent. Zuiderwijk heeft lesgegeven aan verschillende kunstacademies binnen verschillende disciplines. Van 2002 tot 2013 doceerde hij “editorial design” aan de Willem de Kooning Academie, Rotterdam (NL). In 2006 “kritisch onderzoek & ontwerp” aan het Maryland Institute College of Art, Baltimore (VS). Van 2011 tot 2018 “grafisch ontwerp” aan de EHU Universiteit, Vilnius, (LT). Van 2016 tot 2019 “Spatial Design” bij Artez, Arnhem (NL). En sinds 2019 “Public Impact” bij de Master Fotografie en Samenleving aan de KABK, Den Haag (NL).
Lieke van der Meer (Rotterdam, Nederland)
Lieke is een ruimtelijk ontwerper die zich richt op het creëren van inclusieve, gezonde en positieve stedelijke omgevingen. Met grote nieuwsgierigheid benadert ze de kunst van het ontwerpen als een reis. Ze analyseert, bekritiseert en speculeert graag over sociale fenomenen in de stad, duurzaamheid, mobiliteitsvraagstukken en toekomstige ruimtelijke scenario’s. Haar ontwerpen worden vertaald in publieke interventies, conversatiestukken, installaties, maquettes, film en geschreven essays. Lieke coördineert momenteel de nieuwe databasestructuur voor ConstructLab.
Andere ConstructLab leden die mogelijk mee op tournee gaan in oktober zijn:
Bert De Backer (Gent, België)
Bert is een Gentse fenomenologische kunstenaar-architect. Momenteel doceert hij mixed media en ontwerp van de openbare ruimte aan de KU Leuven Gent en LUCA School of Arts. Zijn werk gaat over de codes van (door mensen gemaakte) omgevingen en onze perceptie van die omgevingen. Vaak vertrekkend van een specifieke locatie en de verhalen die deze belichaamt, engageert Bert zich met de zeer herkenbare fenomenen die onze omgeving bevolken. Hij werkt sinds 2017 samen met ConstructLab, maakt deel uit van kunstenaarscollectief 019, speelt sporadisch de rol van architect-scenograaf en runt de artistieke praktijk Villa.
Wouter Corvers (Eindhoven, Nederland)
Wouter studeerde in 2016 af aan de Design Academy. Voor zijn afstudeerwerk ontving hij de Melkweg Award. Zijn werk kreeg aandacht in nationale en internationale media. Research by design is de kenmerkende werkwijze van Studio Corvers (opgericht in 2011 samen met Joost Corvers). Maatschappelijke vraagstukken zijn de inspiratiebron voor experimenten en innovatieve projecten. Specifiek heeft de studio zich gespecialiseerd in diversiteit en de menselijke maat in de openbare ruimte. Terugkerende thema’s in de projecten zijn vormgeving, innovatieve duurzaamheid en sociale interactie.
Bekijk de hele collectie op Flickr.