Future of Work Goes Blikopener festival!

Van wie is Groningen?

Olga Mink, Godelieve Spaas en Peter Zuiderwijk onderzochten de vraag "Van wie is de economie?" Uit verschillende gesprekken met wetenschappers, kunstenaars, activisten, ondernemers en studenten bleek het meest gehoorde antwoord te zijn "van iedereen". Toch zit er verschil in de toelichting. Van wie is de economie het meest? Voor wie moet de economie zorgen? En wie moet er voor de economie zorgen? Wie bepaalt de regels voor het omgaan met wat schaars is? En wie bepaalt wat we doen met de opbrengst van de economie? De installatie op Blikopener reflecteert op deze zoektocht.


Eeuwenlang is de Groningse economie sterk afhankelijk geweest van externe factoren, van de landbouw tot de aardgasindustrie. Lokale bewoners hadden vaak geen zeggenschap over het vormgeven van hun economische lot. Nu het gas-tijdperk verleden tijd is, rijst een cruciale vraag: hoe kan Groningen een meer zelf bepaalde economische toekomst opbouwen?


Op Blikopener Festival onderzoeken Olga Mink en Peter Zuiderwijk welke economische verhalen binnen de context van Groningen levensvatbaar zouden kunnen zijn. Welke verhalen, praktijken en ideeën leiden tot nieuwe mogelijkheden voor actie? In gesprek met publiek en kunstenaars gaan we samen verkennen, oefenen en experimenteren. 


De installatie Van wie is de economie? is een project van Olga Mink (Artistiek directeur Future of Work). Godelieve Spaas (lector Economie as a Common aan Avans Hogeschool en curator Future of Work) en Peter Zuiderwijk (Ontwerpbureau Collective Works en Transnational build & design network Constructlab). Meer info: https://www.blikopenerfestival...