workshops over Kunst, Economie en Samenleving


Kunst en Economie voor een betere Toekomst?

Ontdek hoe je met kunst nieuwe perspectieven kan bedenken voor maatschappelijke uitdagingen en ontwikkel tools voor creatieve toekomstscenario’s. Werk samen met creatieve professionals en ontdek hoe economie direct jouw leven raakt. Laat je inspireren door kunstwerken en creatieve projecten die complexe thema’s op een toegankelijke en speelse manier inzichtelijk maken. 

Onder begeleiding van Olga Mink en Godelieve Spaas van Future of Work, leer je op een  inspirerende manier de verbinding tussen kunst, economie en samenleving te maken.  Dit educatief aanbod is speciaal ontwikkeld voor leerlingen vanaf 15 jaar in het VO en MBO. De workshops worden op maat aangeboden, van een halve tot een hele dag, aangepast aan de wensen van jouw school of instelling.

EDUCATIEF AANBOD

WORKSHOP I: VAN WIE IS DE ECONOMIE?

We worden steeds vaker geconfronteerd met de negatieve gevolgen van ons huidige economische systeem. Zowel mensen als de aarde lijden onder uitputting en overbelasting. Maar is het mogelijk om dit systeem te veranderen? En hoe kan kunst daar een betekenisvolle rol in spelen? in deze workshop creëer je jouw eigen verhaal over de economie!

Kunst als Inspiratie

Kunstenaars spelen een belangrijke rol in het zichtbaar maken van de gebreken van het huidige systeem. Op kleine en grote schaal laten ze zien waarom dingen fout gaan, maar ook welke alternatieven er mogelijk zijn. Ze dagen ons uit om anders naar de wereld te kijken en bieden nieuwe perspectieven op hoe we met economische en maatschappelijke vraagstukken kunnen omgaan. In deze workshop laten we ons inspireren door kunstwerken en werkpraktijken die nieuwe verhalen vertellen over economie. Hoe kunnen we met behulp van kunst de verhalen en regels die ons economische systeem bepalen, herschrijven?

Wat is een Economie?

Een economie is in essentie een set afspraken die we gebruiken om onze gezamenlijke huishouding te organiseren. Het gaat om hoe we tijd, geld, middelen en hulpbronnen verdelen en inzetten. Maar achter deze afspraken schuilt altijd een verhaal en een bedoeling.

De vraag is: Wie bepaalt deze verhalen en spelregels? Op dit moment ligt de macht vaak bij degenen die financieel voordeel hebben bij de huidige regels. Dit betekent dat de belangen van mensen en de aarde vaak niet centraal staan.

Rollen Omdraaien

Tijdens deze workshop willen we deze machtsdynamiek omkeren. Samen onderzoeken we:
• Hoe kan een economie eruitzien die ten goede komt aan iedereen en alles wat leeft?
• Wat voor artistieke voorbeelden zien we?
• Welke verhalen, bedoelingen en spelregels kunnen we zelf bedenken en invoeren?

Kunst als Speelveld

Veel kunstenaars verkennen ook deze vragen. Ze spelen met begrippen zoals macht, waarde en samenwerking, en creëren nieuwe verhalen rondom thema’s zoals economie. Door complexe onderwerpen op een toegankelijke manier te verbeelden, openen ze de deur naar verandering. Ontdek hoe kunst kan bijdragen aan een eerlijke, duurzame economie die mensen én de planeet centraal stelt. Samen geven we vorm aan nieuwe verhalen en spelregels voor een betere toekomst.

Zie voor inspiratie ook dit event.


HOE BOUWEN WE EEN ECONOMIE VOOR IEDEREEN? 

WORKSHOP II: DE COLLECTIEVE ECONOMIE: 

Hoe kunnen we een economie maken die goed is voor mensen én de planeet? Een economie waarin relaties en zorg voor elkaar centraal staan, in plaats van alleen winst maken? Kunnen we ons een systeem voorstellen waarin iedereen zich verbonden voelt en waarin welvaart draait om samenwerken en delen? In een collectieve economie zijn rechtvaardigheid, solidariteit en duurzaamheid de voornaamste (voor)waarden. Hoe zorgen we ervoor dat deze in worden gezet als middelen die mens en niet-mens met elkaar verbinden en ondersteunen? Hoe creëren we een economie waarin relaties en uitwisseling de basis vormt voor een nieuwe economie?

Wat gaan we doen?
Tijdens deze workshops ontwikkelen we een performance of artistieke interventie over de werking van economie. We onderzoeken hoe kunst en economie elkaar kunnen versterken en gaan samen aan de slag om te ontdekken hoe een economie eruit kan zien die voor iedereen werkt. Met behulp van verschillende inspirerende performances, kunstwerken, foto’s, films, installaties krijg je inspiratie om nieuwe ideeën te bedenken. Samen ontwikkelen we creatieve performance, interventie of strategie om een eerlijkere en duurzamere economie te bouwen.

Ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een economie die voor iedereen werkt! We werken rondom drie belangrijke thema’s:

- Geld: Wat is geld precies en hoe werkt het? Hoe zou een economie eruitzien waarin niet geld, maar wat we met elkaar uitwisselen centraal staat? Welke rol speelt geld in jouw leven en hoe beïnvloedt het jouw keuzes?
- Werk: Wat betekent werk voor jou? Welke banen kunnen we voor de toekomst bedenken die we nu nog niet zijn? Hoe kunnen we het idee van werk vernieuwen, zodat het past bij een duurzame en rechtvaardige samenleving?
- Land: Wat gebeurt er als we eigenaarschap loslaten en land zien als een collectief goed? Hoe kunnen we (platte)land gebruiken om verbinding en zorg voor elkaar te bevorderen?

Zie ook dit event dat Future of Work organiseerde ism The100Hands en Godelieve Spaas.

Waarom Meedoen?

Leer van professionals! Workshops onder begeleiding van Olga Mink en Godelieve Spaas (Future of Work). We werken (op aanvraag) ook met externe gastdocenten en een pool van artistieke makers, zoals The100hands, Rabo Art Lab, The Fifth Element, Academie voor Beeldvorming, OMNII en Constructlab.


WORKSHOP III: WARM DATA LAB

Warme Data is informatie over de onderlinge relaties die elementen van een complex systeem met elkaar verbinden. Een "Warm Data Lab” is een workshop voor groepen die willen leren om complexe problemen beter te begrijpen en erover te praten. Het helpt deelnemers om kwesties vanuit verschillende perspectieven te bekijken en samen te werken aan betere oplossingen voor lastige uitdagingen. Veel van de problemen waar we tegenwoordig mee te maken hebben, zijn erg ingewikkeld, en daarom hebben we nieuwe manieren nodig om ze te begrijpen.

Bij het nadenken over complexe problemen is het belangrijk om ze vanuit meerdere invalshoeken tegelijk te bekijken. Dit is niet iets wat we meestal op school of op het werk leren, maar het is een vaardigheid die we hard nodig hebben om met de crises van vandaag om te gaan en ons leven te verbeteren. Een Warm Data Lab is als een voortdurend veranderend gesprek, waarin mensen kennis met elkaar delen.

De workshop is gebaseerd op twee belangrijke ideeën: Het kijken naar hoe verschillende domeinen met elkaar verbonden zijn en wat kunnen we leren door die verbindingen. 'Warme Data' gaat over het begrijpen van hoe dingen met elkaar verbonden zijn op een manier die je niet ziet in alleen cijfers, oftewel "koude data." Het helpt je om het verhaal achter de gegevens te zien en voegt een nieuwe laag toe aan hoe we informatie begrijpen en gebruiken.

'Warme Data' is een concept ontwikkeld door Nora Bateson van het internationale Bateson Instituut. Een warm Data Lab duurt een halve dag en zal plaatsvinden onder begeleiding van Olga Mink en Carlos Alvarez Pereira (de Club van Rome). Minimale aantal deelnemers is 20 personen. De kosten voor  ruimte valt niet onder de workshop.

Voor meer informatie over Warm Data zie ook dit event ontwikkeld voor professionals tijdens het festival “Van wie is de economie?”. 

Deze workshop is op maat gemaakt en wordt aangeboden aan MBO en HBO.

Partners:

Future of Work, The Club of Rome, The Fifth Element.


Meer informatie

Praktisch en Creatief
Ontwikkel nieuwe tools en leer hoe je artistieke strategieën kunt inzetten om creatieve en haalbare toekomstscenario’s te bedenken. Door samen te werken aan concrete uitdagingen krijg je inzicht in hoe kunst kan bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

Unieke Ervaring
Werk samen met creatieve professionals, bedenk vernieuwende ideeën, en ontdek hoe de economie niet iets abstracts is, maar direct invloed heeft op jouw dagelijks leven. Deze workshops laten zien dat jij zelf een rol kunt spelen in het vormgeven van de toekomst!

Bezoeken en Leren
Laat je inspireren door bijzondere kunstwerken, projecten en methoden. Ontdek hoe kunstenaars complexe maatschappelijke thema’s op een toegankelijke en vaak speelse manier vertalen naar ideeën die voor iedereen begrijpelijk zijn.

Professioneel en Inhoudelijk
De workshops zijn tot stand gekomen in samenwerking met verschillende partners en kunstenaars. Future of Work brengt haar ervaring en passie samen om jou op een praktische en inspirerende manier te laten nadenken over kunst, economie en samenleving. De workshops vinden plaats op een nader te bepalen lokatie, onder begeleiding van Olga Mink en/of Godelieve Spaas. Beiden hebben jarenlange ervaring in zowel kunst, economie, performance en educatie. We werken ook met externe gastdocenten en partners.

Doelgroep

De workshops zijn speciaal ontwikkeld voor leerlingen en studenten in het Voortgezet Onderwijs (VO) en Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO). Leeftijd vanaf 15 jaar.

Praktische Informatie

De workshops worden op maat aangeboden, aangepast aan de behoeften van jouw groep of school. Een workshop kan een halve of een hele dag duren, afhankelijk van het programma en de wensen van de school of instelling. 

BOEKEN:
Wil je meer informatie of een workshop boeken? Neem dan contact op met Olga Mink via deze link


Inhoud ontwikkeld door Future of Work Foundation i.s.m. partners.