Cynthia Hathaway

Cynthia Hathaway (CDN) is ontwerper, docent en artistiek onderzoeker, opgeleid en woonachtig in Nederland. Haar participatieve werk omvat prototypebouw en conceptontwikkeling op basis van thema's als het platformen van gemeenschapsvaardigheden (Car Mecca), voedsel- en stadsproductie (XXL City Harvester), ontwerpmethodologieën voor sociale duurzaamheid (The Mennonite and Amish Design Methodology), het opzetten van co-learning ruimtes en uitwisseling (The Department of Search en *DISCO), en de productie van gemeengoed (The Wool March). Hathaway is ook oprichter van WASA (Wool Alliance for Social Agency), een internationale wolactivistische gemeenschap en bron ter ondersteuning van de culturele en sociale systemen die met wol verbonden zijn.

Hathaway co-produceert ontmoetingsruimtes voor publiek en producties die niet altijd worden gehoord en erkend, maar die van vitaal belang zijn voor de ontwikkeling van veerkrachtige gemeenschappen. Je vindt haar in de openbare ruimte, met een open-deurbeleid om samen vanaf nul te beginnen. Vanuit een niet-wetende positie vraagt Hathaway graag om hulp. Haar manier van werken wordt vaak omschreven als sociaal-interactief om vreugde en verwarring te creëren en gesloten of vastzittende systemen te ondervragen. In 2018 reed ze op het Utrecht Science Park lokaal geteelde reuzengroenten de kantinekeuken in die werd bevoorraad door een wereldwijde voedselketen. In het Van Abbe in Eindhoven nodigde ze voor de tentoonstelling Sense Non-sense reuzengroentetelers uit om hun oogst van enorme pompoenen, courgettes, pompoenen, zonnebloemen en bieten te tonen, waardoor kunst en kunstenaar, fictie en werkelijkheid door elkaar werden gehaald. In 2022 liep ze met 300 schapen en hun herders en 100 mensen door het centrum van Tilburg om eigenaarschap en saamhorigheid te activeren in een stad die gebouwd is op eeuwenoude schapenpaden en transhumancepraktijken.

Te beleven tijdens Expo 'Van wie is de economie'?

The Wool Assembly Line - From Waste to Golden Fleece

Nederland alleen al produceert ongeveer 1,2 miljoen kg wol van zijn 800.000 schapen. Decennialang werd meer dan 95% van deze wol voor verwerking naar China gestuurd en voor een appel en een ei van de boeren gekocht. Maar sinds Covid accepteert China geen wolafval meer uit Europa. Dus wat gaan we doen met al die wol? Of je kunt beter zeggen, wat kan wol voor ons doen?

Omdat onze wol nu in Nederland moet blijven, moeten we dringend in actie komen om ermee te werken en ideeën en toepassingen aan te dragen. In feite zal een nieuwe wolindustrie een deel van het antwoord moeten zijn. Met zoveel toepassingen kan wol Nederland van een nieuwe economie voorzien. Maar in een tijd waarin we vraagtekens zetten bij het aloude kapitalistische systeem, waarin wol is gedevalueerd, hebben we de kans om een meer holistische wolketen op te zetten voor alle betrokkenen.

The Wool Assembly Line - From Waste to Golden Fleece is een ervaringsgerichte co-makers ruimte om de handen in de wol te steken, om te luisteren naar wat het te zeggen heeft, waar het geweest is en de toekomst die het met ons kan delen.


Woolmarch 8 Oktober Tilburg

Binnenkort hoopt Cynthia Hathaway (net als in 2022) weer met 250 schapen en hun herders door het centrum van Tilburg te lopen, om eigenaarschap en saamhorigheid te activeren in een stad die gebouwd is op eeuwenoude schapenpaden en transhumance praktijken. De geplande datum van 8 oktober 2023 is in verband met de nu heersende blauwe tongziekte niet doorgegaan. 

Brabants Dagblad: Een stoet van 250 schapen gaat dwars door het centrum van Tilburg: ‘Het mooiste is het stuk bij de Heuvel’